Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Festival Horn Fest Praha spolu s hosty z Výmaru představí na dalších koncertech hudbu klasicismu

PR článek, aktualizováno 19. června 2024, 8:03

Praha 19. června 2024 (PROTEXT) - Dalšími koncerty pokračuje o tomto víkendu festival Horn Fest Praha 2024, tentokrát ve spolupráci se studenty Univerzity Ference Liszta ve Výmaru a jejich profesora, emeritního sólohornisty mnichovských filharmoniků, Jörga Brücknera. Jako doprovodný orchestr vystoupí Pražští komorní sólisté. Akce se konají v Praze v sále Martinů a dále v rámci Slavností lesního rohu v Žehušicích a na zámku Brtnice jako součást festivalu Art Brtnice. Vstupenky je již nyní možné zakoupit v předprodeji na GoOut.

Lákavý program plný klasicistních skladeb připravil na tento víkend dlouholetý sólohornista Berlínských filharmoniků Radek Baborák společně se svými kolegy a přáteli. Vedle Mozartových symfonií č. 10 a 25 zazní Rondino původně pro dechový oktet Es Dur od Ludwiga van Beethovena v úpravě Miloše Boka pro 2 lesní rohy a smyčce. Na pražském a brtnickém koncertě se jako sólisté v Mozartově prvním koncertu pro lesní roh D-Dur představí vedle Radka Baboráka i výmarský profesor a dlouholetý Baborákův přítel Jörg Brückner.

"Profesor Jörg Brückner patří mezi mé hudební kolegy a osobní přátele, které znám velmi dlouho. Soutěžili jsme spolu už jako teenageři na Concertinu Praga, později se stal Jörg mým nástupcem na pozici sólohornisty u Mnichovských filharmoniků. A celá ta desetiletí se mnou hraje při různých příležitostech sólově, komorní projekty, nebo v orchestru. Naše přátelství a kolegialita se projevuje i v důvěře kterou mi dává, když učím jeho žáky na Vysoké škole ve Výmaru. Mám radost, že tentokrát s námi přijede hrát i se svými studenty," prozradil hornista a dirigent Radek Baborák. Spolupráci s výmarskou školou se podařilo uskutečnit díky finanční podpoře od Česko-německého fondu budoucnosti.

Na sobotním koncertě v Žehušicích se sólového partu v 5. koncertu Jana Václava Stich-Punta ujme sám Baborák, který jej provede na přirozený lesní roh. Posluchači tak budou mít jedinečnou příležitost slyšet skladbu tak, jak zněla v 18. století, když v ní exceloval sám fenomenální virtuos a autor skladby původem z Česka. Na málo uváděnou Symfonii č. 2 c moll od katalánského hudebního skladatele Carlese Baguera i Marinera se mohou těšit posluchači nedělních koncertů, nejprve od 11h v dopoledním matiné v s. Martinů a večer pak od 19h na zámku Brtnice. Uvedení tohoto díla zase finančně podpořil pražský Instituto Cervantes. Podrobný program jednotlivých akcí najdete na webových stránkách www.hornfestpraha.cz a na Facebookovém profilu festivalu.

V rámci koncertů bude realizován i projekt na podporu studentů a mladých talentů tzv. Side - by - Side, kdy vedle sebe sedí u pultu profesionální hráč a student. Pro začínající umělce se jedná o jedinečnou příležitost, jak načerpat bohaté zkušenosti a užít si provedení skladeb ve špičkové kvalitě po boku svých hudebních vzorů. Tento projekt je možné realizovat díky podpoře od organizace Rotary klub Praha.

Dále jsou v rámci Horn Fest Praha 2024 naplánovány ještě podzimní koncerty, a sice v kostele sv. Anežky České na Spořilově. Ten by měl být oslavou výročí Antona Brucknera, jehož skladby zazní v úpravách pro Czech Horn Chorus a varhany (prof. Aleš Bárta). A závěrečný koncert v žižkovském Atriu, kde by měly být mj. uvedeny premiéry skladeb Ondřeje Brouska a Luboše Sluky.

 

Zdroj: Hornový spolek

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Horn Fest Praha spolu s hosty z Výmaru představí na dalších koncertech hudbu klasicismu  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.