Počasí dnes31 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

DEN GG vol. 2 a speciálně namletý program

PR článek, aktualizováno 20. června 2024, 10:02

Pardubice 20. června 2024 (PROTEXT) - Gočárova galerie v Automatických mlýnech, Pardubice

Kulturní událost loňského roku, otevření Gočárovy galerie v pardubických Automatických mlýnech, slaví první výročí. V českém kontextu se jednalo o mimořádnou událost a galerie ji chce návštěvníkům každoročně připomínat. Do svých kalendářů si rozhodně poznačte datum 23. června 2024 s poznámkou, tam určitě musím být. Speciálně namletý program představí novou edukační zónu GO GO GO GO-ČÁR!, zvukovou výstavu Poliny Khatsenky a ve světové premiéře zahraje hudební formace David Dorůžka & Piotr Wyleżoł Quartet (feat. Michał Barański & Michał Miśkiewicz). Nebudou chybět komentované prohlídky výstav i budovy samotné.

Monumentální budova Winternitzových automatických mlýnů na břehu řeky Chrudimky se během několika let proměnila v moderní výstavní prostory. „Rekonstrukce této národní kulturní památky byla největší investicí v oblasti kultury v historii Pardubického kraje, i když jsme z celkových nákladů přes 400 milionů korun mohli čerpat 127 milionů z Evropské unie. Za realizaci stavby získal kraj jako investor a architekt Petr Všetečka s ateliérem TRANSAT architekti několik významných celostátních ocenění, což pomohlo upoutat pozornost odborné i laické veřejnosti,“ uvádí náměstek hejtmana Pardubického kraje pro investice a kulturu Roman Línek.

Bývalá mlýnice začala psát novou kapitolu své historie 23. 6. 2023, kdy se otevřela veřejnosti. Návštěvnost galerie se zvýšila o polovinu a rozšířena byla i nabídka kulturních programů. Den GG vol. 2 odstartuje novinkou, která potěší kreativní návštěvníky. Edukační zóna inspirovaná osobností a dílem architekta Josefa Gočára (1880–1945), autora budovy Automatických mlýnů je určena především dětem. „Edukační zóna Gočárovy Galerie je branou do naší galerie, do světa umění, poznání uměleckých děl naší historie, prací výjimečných umělkyň a umělců, a obecně pochopení jedinečného světa umění, který nás tu obklopuje,“ vysvětluje koncept ředitelka galerie Klára Zářecká a doplňuje: „Autorem zóny je Ondřej Horák, který si ke spolupráci pozval výtvarníky Tomáše Svobodu, Markétu Hlinovskou, Vendulu Chalánkovou, Veroniku Peldovou a Matěje Hanauera.“

Odpolední komentované prohlídky aktuálních výstav jsou určeny pro dospělé publikum a vystřídá je hudební reakce na výstavu Postprizma od Poliny Khatsenky (původem z Běloruska). „Autorka zpracovává do zvukové podoby starou baladu o vyhořelém mlýnu v severočeských Sudetech. Její zbrusu novou kvadrofonní zvukovou skladbu autorka uvede přímo v prostoru instalace v silu Gočárovy galerie,“ představuje hudební projekt kurátor Gočárovy galerie Filip Jakš.

Den GG vol. 2 večer uzavře výjimečná hudební událost. Kvartet kytaristy Davida Dorůžky, pianisty Piotra Wylezola, kontrabasisty Michala Baranského a bubeníka Michala Miskiewicze se v Pardubicích představí ve světové premiéře. Po zvukové a stylistické stránce hudba kvarteta vychází z moderního jazzu, ale je doširoka otevřena vlivům současnosti i minulosti, klasickou hudbou počínaje a ohlasy rockové hudby či elektroniky nekonče.

Více informací o jednotlivých doprovodných programech najdete na: www.gocarovagalerie.cz

 

Gočárovu galerii zřizuje Pardubický kraj.

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DEN GG vol. 2 a speciálně namletý program  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.