Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Přeshraniční nákup zelené elektřiny je realita

PR článek, aktualizováno 20. června 2024, 10:38

Praha 20. června 2024 (PROTEXT) - T-Mobile Czech Republic, Slovak Telekom a CE Colo podepsaly se společností Rezolv Energy přeshraniční smlouvy o virtuálním nákupu

Společnost Deutsche Telekom nakoupí 100 GWh čisté energie ročně po dobu 12 let

První přeshraniční smlouvy podepsané českými a slovenskými společnostmi umožní výstavbu jedné z největších větrných elektráren v Evropě

T-Mobile Czech Republic, Slovak Telekom a CE Colo Czech Republic, které jsou součástí skupiny Deutsche Telekom, podepsaly smlouvy o přeshraničním virtuálním nákupu elektřiny (VPPA) se společností Rezolv Energy, výrobcem energie z obnovitelných zdrojů se sídlem v Praze. Elektřina bude pocházet z 461 MW větrné elektrárny "VIFOR", kterou staví společnosti Rezolv a Low Carbon v Rumunsku, přičemž tyto VPPA smlouvy umožňují výstavbu první fáze projektu. Ve druhé fázi bude pro firemní odběratele k dispozici dalších 700 GWh ročně.

Tři společnosti budou nakupovat 100 GWh čisté energie ročně po dobu 12 let. T-Mobile Czech Republic si zajistil 50 GWh ročně, Slovak Telekom 40 GWh ročně a CE Colo Czech Republic 10 GWh ročně.

Významný milník v oblasti obnovitelných zdrojů energie

V regionu střední a jihovýchodní Evropy představují VPPA smlouvy významný posun. Drtivá většina PPA smluv dosud spočívala ve fyzických dohodách, které vyžadovaly, aby kupující a výrobce byli ve stejné nebo sousední zemi s propojenými sítěmi. Naproti tomu VPPA smlouva je finanční dohoda, kdy kupující obdrží certifikáty ověřující, že energie dodávaná do sítě pochází z konkrétního obnovitelného zdroje.

O větrné farmě VIFOR

Po uvedení do provozu bude VIFOR jednou z největších větrných elektráren na pevnině v Evropě, která bude stát na ploše 2869 hektarů ve východní části Rumunska. Díky blízkosti Karpat a výjimečným povětrnostním podmínkám bude projekt vyrábět dostatek čisté energie pro více než 270.000 domácností a zabrání vzniku přibližně 540.000 tun CO2 ročně. V 1. fázi Rezolv Energy instaluje výkon 192 MW a ve 2. fázi plánuje rozšíření na 461 MW. Výstavba bude dokončena za 18 měsíců a VIFOR bude uveden do provozu před koncem roku 2025.

V regionu, který je historicky závislý na fosilních palivech pro většinu svých energetických potřeb, přináší nahrazení fosilní výroby obnovitelnými zdroji energie maximální možné snížení emisí. Projekt proto bude hrát klíčovou roli v energetické transformaci regionu a pomůže Rumunsku při plnění klimatických cílů. Projekt přitom splňuje nejvyšší mezinárodní standardy udržitelnosti.

Pavel Hadrbolec, finanční ředitel T-Mobile Czech Republic a Slovak Telekom, řekl: „Pro nás jako lídra v oblasti využívání obnovitelných zdrojů energie znamená tento projekt další reálný krok na cestě k dekarbonizaci. Dohoda nám také přináší relevantní diverzifikaci rizik ve strategii nákupu energií a zajištění ceny energií."

Alastair Hammond, generální ředitel společnosti Rezolv Energy, řekl: "První přeshraniční virtuální PPA smlouvy uzavřené českými a slovenskými společnostmi mohou fungovat jako signál pro naše další podniky. Společnosti nemusejí čekat na nové kapacity obnovitelných zdrojů energie na domácím trhu. Nám tyto dohody umožní realizaci první fáze projektu, ale v druhé fázi zpřístupní dokonce dalších 700 GWh ročně. Už nyní jsme tedy připraveni uspokojit rozsáhlou poptávku podniků po zelené elektřině."

Společnost Rezolv Energy byla založena před 18 měsíci společností Actis, předním světovým investorem do udržitelné infrastruktury, a v jihovýchodní Evropě už připravuje výstavbu více než 2 GW čisté energie. Kromě větrné farmy VIFOR k dalším projektům patří Dama Solar projekt v západním Rumunsku, který bude s 1 044 MW největší solární elektrárnou v Evropě, 600MW větrné farmy Dunarea East & West v rumunské Constanțě a 229MW solární projekt St. George v severovýchodním Bulharsku.

 

Zdroj: Lomond Corporate Relations

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přeshraniční nákup zelené elektřiny je realita  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.