Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kunst Hala zahájila letní sezónu autorskou výstavou Polaris

PR článek, aktualizováno 20. června 2024, 15:24

Liberec 20. června 2024 (PROTEXT) - Liberecká KUNST HALA a COZY STUDIO připravily pro milovníky moderního umění další skvělý zážitek. Jedná se o výstavu Polaris, která je společným projektem dvou samostatně tvořících umělců Lukáše Machalického a Tomáše Predky. Jejich autorské výstavní řešení na pomezí scénografie a prostorové instalace zasazené do industriálního prostoru Kateřinského údolí provede návštěvníka po tajemné krajině bývalých Sudet. Polaris představuje nová samostatná díla obou umělců, která vznikala pro účely této jedinečné výstavy, jež bude k vidění v unikátním prostoru KUNST HALA, bývalé továrny Interiér v Kateřinkách a COZY STUDIU v centru města do konce srpna.

„Kráčíme po sněhu, ale necítíme zimu. Pozorujeme kouř, záblesky červeného světla nebo ohořelé trámy, ale nevidíme oheň. A přestože jsme v interiéru, exteriérové prvky komplikují snahu dešifrovat prožitou situaci. Drobné zkraty v realitě a pocit, že to, na co se díváme, ve skutečnosti není tím, na co se díváme, jsou podpořeny záchvěvy povědomé historie, která prošla filtrem současných technologií. Ocitáme se v prostoru, se kterým už na první pohled není něco v pořádku. Přijímáme pozvání do environmentu subtilních změn a odchylek od skutečnosti.“ Takto uvádí výstavu kurátor Michal Stolárik.

Spojení tvorby Lukáše Machalického a Tomáše Predky aktualizuje historické artefakty a také reaguje na prostředí města Liberce. Návštěvníci se tak ocitnou na procházce po krajině bývalých Sudet. Atmosféru k bloudění krajinou jim dotváří umělý sníh, dočasná mlha či stylizované formy nebeských souhvězdí.

Lukáš Machalický představuje řadu digitálních tisků – fiktivních fotografických zátiší zobrazujících vizi historických luceren. Výsledkem jsou 3D skeny svítidel, které aktuálně slouží jako filmové rekvizity. Bližší pohled nabízí nedokonalé detaily zbavené původních textur, díky nimž vzniká funkční dialog mezi historií a budoucností nebo mezi tradicí a novými technologiemi.

Tomáš Predka představuje malířskou sérii tekutých a téměř monochromatických ornamentů inspirovaných autorovým dětstvím spjatým s bývalými Sudety. Abstraktně působící elementy připomínají secesní ornamenty vyňaté z architektonických detailů.

Díla výstavy Polaris vznikala v ateliérech umělců a 14 dní před vernisáží, která se konala 8. června, umělci intenzivně každý den pracovali přímo na instalaci v prostoru. Dle slov obou autorů byli Lukáš Šoltys a Jakub Šulc, kteří za projektem COZY STUDIA a KUNST HALY stojí, při instalaci velmi velkorysí a nechali jim volnou ruku. Mohly tak vzniknout i drobné architektonické úpravy s posuvnými výstavními panely podporující koncepci cesty, dočasného bloudění a cíle.

Výstava je otevřená do 31. 8. 2024. Více informací https://kunsthala.cz a https://cozystudio.cz

Lukáš Machalický (1984) vystudoval UMPRUM v Praze v ateliérech Jiřího Davida, Evy Jiřičné, Federica Díaze a Mariana Karla, kde diplomoval. V roce 2008 absolvoval stáž v Berlíně (UdK). Je spoluzakladatelem Galerie SPZ, kterou aktuálně vede s Markem Therem. V letech 2016–2023 spoluvedl ateliér Malba 1 na AVU v Praze.

Tomáš Predka (1986) vystudoval AVU v Praze v ateliéru Vladimíra Kokolii. Semestr strávil u Jiřího Černického na UMPRUM v Praze a v ateliéru Expanded Painting Daniela Richtera na Akademie der bildenden Künste ve Vídni. V roce 2017 vyhrál Cenu kritiky za mladou malbu.

Liberecká KUNST HALA, která je součástí kulturního konceptu COZY STUDIO, svůj provoz v Kateřinkách odstartovala již v létě roku 2021 zahajovací výstavou „Liberecká smršť“. Tu odborně zaštítili malíř David Hanvald, kurátor Martin Dostál a pedagog Tomáš Rýdl. V současné době fungují KUNST HALA A COZY STUDIO společně v rámci výstav a vernisáží. „Netradiční pojetí výstavního prostoru COZY STUDIA umožňuje všem zájemcům vnímat moderní umění přímo v centru Liberce a mnozí z nich pak velmi rádi zavítají i do KUNST HALY v Kateřinkách, kde je v rámci vernisáží a komentovaných prohlídek k vidění hlavní část výstav“ doplňuje Jakub Šulc.

 

Zdroj: Oxygen Communications

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kunst Hala zahájila letní sezónu autorskou výstavou Polaris  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.