Počasí dnes31 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Igor Orozovič vytvořil linoryt pro žižkovskou Nemocnici sv. Kříže

PR článek, aktualizováno 2. července 2024, 7:58

Praha 2. července 2024 (PROTEXT) - Linorytová grafika s názvem „Srdcovka“ se stane ústředním motivem kavárny, která bude fungovat přímo v zahrádce ve vnitrobloku nemocnice. Jeden z tisků tohoto výtvarného díla už stihl pomoci dobré věci – nemocnice jej totiž věnovala do charitativní aukce pro organizaci Kapka Naděje.

„Ztvárnil jsem nemocnici tak, jak ji vidím a vnímám já,“ říká autor linorytu Igor Orozovič. „Srdce je symbolem života a zároveň doslova jeho motorem. Podobně jako tato nemocnice – pulzující, složitý orgán, který musí neúnavně fungovat jako dobře namazaný stroj – proto jsou na grafice výrazné trubky, potrubí a další industriální prvky. Zároveň je tam jasně vidět motiv Žižkovské věže, pod kterou se nemocnice nachází. Anatomické ztvárnění srdce pak protíná stuha ve tvaru kříže, která odkazuje na řád sester „Křížovek“, pod který nemocnice spadá,“ doplňuje.

Ředitel nemocnice, Mgr. Tomáš Krajník, k této spolupráci dodává: „Chtěli jsme, aby grafiku pro naši nemocnici vytvořil někdo, kdo má k Žižkovu opravdový vztah. S panem Orozovičem to byla trefa do černého – kromě toho, že nás jeho výtvarná tvorba zaujala, taky bydlí jen kousek od nemocnice.“

Linorytová grafika s názvem „Srdcovka“ bude zdobit chystanou kavárnu, která se otevře přímo na zahradě nemocnice a bude sloužit nejen pacientům a jejich návštěvám, ale také veřejnosti.

„Chceme vytvořit malou zelenou oázu v srdci Žižkova, která nabídne místo k odpočinku opravdu všem. Proto bude naše nová zahrada bezbariérová. Budeme rádi, když v ní budou trávit čas pacienti se svými návštěvami, ale i občané z okolí,“ říká ředitel nemocnice.

 

Mgr. Tomáš Krajník

Do pozice jednatele a ředitele Nemocnice sv. Kříže Žižkov nastoupil v roce 2019. Zahájil kompletní rekonstrukci budovy a zároveň zařídil celkovou proměnu poskytovaných služeb.

Igor Orozovič

Divadelní a filmový herec, od roku 2013 je členem Činohry Národního divadla. Věnuje se také výtvarné práci. Hraje na klavír, skládá autorské písně, které publiku naživo představuje se svojí kapelou Igor Orozovič & Co. V dubnu 2024 vydal debutové album s jedenácti autorskými písněmi pod názvem Když chlap svléká tmu.

Nemocnice sv. Kříže Žižkov

Církevní Nemocnice sv. Kříže Žižkov, vlastněná Kongregací Milosrdných sester sv. Kříže, se kromě ambulantního centra specializuje na následnou rehabilitační péči a provozuje oddělení Dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP) pro pacienty s tracheostomií.

Na šesti lůžkách žižkovského DIOPu se léčí těžce nemocní pacienti. Jde převážně o složité případy s nejistou prognózou, jejichž stav vyžaduje neustálou odbornou péči a dohled. Pracoviště DIOP přitom dlouhodobě patří k oddělením, které jsou z finančního hlediska podfinancované zdravotními pojišťovnami

 

Kontakt:

eva.mataskova@nskz.cz

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Igor Orozovič vytvořil linoryt pro žižkovskou Nemocnici sv. Kříže  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.