Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

I přes pozitivní události ukončil kryptotrh druhý kvartál s 14% poklesem

PR článek, aktualizováno 31. července 2024, 9:02

Praha 31. července 2024 (PROTEXT) - Kryptotrh ve druhém čtvrtletí neobhájil impozantní růst z prvních měsíců roku 2024. I přes schválení ETF na ethereum a mírný růst cen kryptoměn hlásí podle reportu Binance pokles tržní kapitalizace o 14 %.

Pokles tržní kapitalizace lze přisoudit mnoha faktorům. Velkou roli hrají obavy ohledně splátek společnosti Mt. Gox, bitcoinové burzy se sídlem v Tokyu, která před deseti lety náhle v důsledku hackerského útoku ukončila svoji činnost se ztrátou více než 850 000 bitcoinů (téměř 60 miliard USD). Burza letos slíbila navrátit více než 140 000. Peněženky spojované s Mt. Gox již začaly s přesouváním aktiv na centralizované burzy.

Na ty míří také velké množství bitcoinu světových vlád. Dle reportu Binance převedly vlády Německa a Spojených Států na centralizované burzy značné množství bitcoinu, což vyvolává obavy z možného odprodeje. "Pokles cen kryptoměn lze přičíst několika faktorům. Regulační změny v rámci MiCA v EU přinášejí nejistotu. Německo prodává 50 000 bitcoinů, které jsou spojeny s operací pirátské webové stránky. Kromě toho probíhající vyrovnání Mt. Gox přidává další nabídku na trh. Tato kombinace způsobuje tlak na ceny,’’ řekl Ondřej Pilný, manažer Binance pro Česko a Slovensko.

I přes pokles tržní kapitalizace však trh zažívá také pozitiva. Mezi ně bezpochyby patří schválení ETF na již druhou kryptoměnu – ethereum. Podobně jako bitcoinové ETF, i ty na ethereum přilákaly mnoho nových investorů. Možnost obchodovat s kryptoměnami bez přímého vlastnictví upoutalo pozornost i institucionálních investorů, kteří přinesli na trh velké množství kapitálu. ETF na spotový bitcoin zaznamenaly ve 2. čtvrtletí 2024 čistý příliv 4,1 % v hodnotě více než 34 000 bitcoinů, celkový obchodovaný objem se tak zvýšil na 867 000 bitcoinů v hodnotě 50,1 miliard USD. ETF na ethereum se začaly obchodovat 23. července.

Pozitivní trend zažívá také oblast her na blockchainu. Značnou pozornost získala společnost TON díky spolupráci se sociální sítí Telegram. DeFi TVL (celková hodnota tokenu uložených v protokolu decentralizovaných financí) nativního tokenu TON se vyšplhala na 700 milionů USD a ten tak dosáhl v červnu svého historického cenového maxima 8,24 USD. „Hlavním důvodem úspěchu TONu je strategická spolupráce se sociální sítí Telegram a poskytování různých incentiv, což přitahuje nové uživatele a investory. Dalším faktorem je právě snadný přístup k aplikacím fungujícím na Telegramu,’’ vysvětluje Ondřej Macháček, ředitel vývojářské společnosti CleevioX.

Rostou také ceny kryptoměn. Ke konci druhého čtvrtletí se cena neznámější kryptoměny bitcoinu drží kolem 60 000 USD, momentálně atakuje hranici 70 000 USD. V reakci na schválení ETF výrazně vzrostla také cena etherea. Ihned po schválení v květnu cena vyšplhala bezmála na 4 000 USD, momentálně se pohybuje kolem 3 400 USD.

Tolik se však nedařilo sektoru s NFT. Trh s nezaměnitelnými tokeny zažil výrazný pokles obchodů o téměř 44 %. Pokles zasáhl i dlouhodobě populární kolekce včetně Pudgy Penguins, CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club a Bitcoin Puppets.

Celý report si můžete přečíst zde.

 

Zdroj: Punchline

 

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

 I přes pozitivní události ukončil kryptotrh druhý kvartál s 14% poklesem  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.