Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kristkův Let ptačí královny odhalen ve filmové noci

PR článek, aktualizováno 2. září 2024, 11:56

Praha 2. září (PROTEXT) - Filmová noc sochaře, malíře a performera Lubo Kristka v sobotu 31. srpna v Podhradí nad Dyjí trvala až do půlnoci. Na tři stovky diváků sledovaly průřez Kristkovou happeningovou tvorbou a dokumentaci vzniku mnohých jeho výtvarných děl.

Téměř nahého Kristka s kozou spoutaného provazy přitáhl na scénu sedmičlenný roj lesních panen, který jej po pokynu soudce na chůdách převlékl do vězeňského šatu a uzavřel do klece v hledišti. Moderátor večera historik Milan Svoboda z Univerzity Karlovy naznačil, že se patrně jedná o trest za vše, co Kristek provádí svým modelkám, které se kvůli naplnění jeho vizí často ocitají v těžkých podmínkách. Kristka v kleci, střežené ženskou zásahovou jednotkou, panny krmily jeho oblíbeným melounem, zatímco ten sledoval filmy o sobě z „vězení“. Umělce nakonec vysvobodilo rozhodnutí diváků. Kristek pak poděkoval svým dlouholetým spřízněným duším.

Některá z Kristkových výtvarných děl mají původ v happeningu. Na této noční akci byla odhalena akční asambláž Let ptačí královny, která byla započata v autorově letošním happeningu v Brně nazvaném Dívka královnou ptačí říše. Asambláž odkryli ředitel Port Gallery v Barceloně Manel Giménez a Bibi Stevens, jejíž happeningový otisk je navždy součástí díla. Odhalení doplnil hudební gradací violoncellista a skladatel Jan Kavan.

Akční asambláž Let ptačí královny bude pravděpodobně posledním dílem, které ještě bude zařazeno do publikace o Kristkově celoživotní tvorbě asambláží, která se připravuje.

 

Zdroj: Výzkumný ústav komunikace v umění

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kristkův Let ptačí královny odhalen ve filmové noci  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.