Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Společnost Huawei a její partneři úspěšně otestovali nové řešení pro detekci požárů v přírodě v Řecku

PR článek, aktualizováno 5. září 2024, 15:21

Atény (Řecko) 5. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost Huawei a její partneři – Athénská národní univerzita Kapodistriase (NKUA) a start-up PROBOTEK – úspěšně otestovali systém prevence lesních požárů v Řecku.

Partneři testovali detekční systém v reálném čase pomocí simulace kouře a požáru. Řešení vyvinuté v rámci iniciativy TECH4ALL společnosti Huawei umožní záchranným složkám reagovat na potenciální lesní požáry během 15 minut, což je doba, kdy je možné rizika požárů ještě efektivně řešit.

„Společnost Huawei už 20 let zavádí v Řecku špičkové technologie a věří v sílu inovací, které ochraňují životní prostředí, zachovávají biodiverzitu a zajišťují bezpečnost občanů i jejich majetku," prohlásil Ren Fujun, generální ředitel společnosti Huawei pro region jihovýchodní Evropy.

V důsledku horkých, suchých a větrných letních měsíců jsou řecká pevnina i ostrovy velmi náchylné k rozsáhlým lesním požárům. Kvůli vlivům změny klimatu se množství a četnost požárů v Řecku rok od roku zvyšuje, což může mít trvalý dopad na přírodní ekosystémy a výrazně zvyšuje nebezpečí pro obyvatele i jejich majetek.

Test simulace kouře a požáru provedený společnostmi NKUA a PROBOTEK se uskutečnil v prostorách NKUA v zalesněné oblasti Atén. Senzory v lese propojené síťovými technologiemi Huawei informovaly řídicí středisko, aby na testovací místo vyslalo automatický dron.

Na základě videozáznamů přenášených dronem v kombinaci s meteorologickými a geomorfologickými daty dokázala analýza umělé inteligence v reálném čase rozpoznat požáry i kouř a předpovědět následující:

• směřování požáru i oblast, kterou by mohl pokrýt,

• dobu, za jakou se dostane do obydlených oblastí,

• oblasti, které by byly požárem ohroženy a vyžadovaly by evakuaci,

• informace o evakuačních trasách.

Systém reakce na mimořádné události se skládá z řídicího centra využívajícího umělou inteligenci, které je ve spojení s drony připojenými k síti 5G, a ze senzorů detekujících částice ve vzduchu, CO2, teplotu, směr a rychlost větru.

V první fázi řešení, které bylo představeno v roce 2022 v Syggrou Estate nedaleko Atén, se k detekci požárů využívaly drony a umělá inteligence. Nové řešení rozšiřuje funkce systému o analýzu šíření požáru, plánování evakuace a plánování tras pro hasičské vozy a sanitky. Dokáže rovněž odhadnout, kolik lidí bude požárem v dané oblasti zasaženo, a pomocí aplikace zasílat obyvatelům na telefony personalizovaná upozornění, stejně jako navrhovat evakuační trasy v souladu s plány civilní ochrany konkrétní obce.

Řešení jako celek zajistí rychlou reakci na evakuační protokoly, což přispěje k záchraně životů a zmírnění rozsáhlých škod na půdě i majetku, které požáry běžně způsobují.

Ukázka řešení v akci je uvedena ve 3. epizodě dokumentární série „Being Digi-Sapiens" na stanici Discovery s názvem Connecting with Nature, která představuje přesnost systému z první ruky, včetně způsobu spouštění senzorů a nasazení dronů.

O iniciativě Huawei TECH4ALL

TECH4ALL je dlouhodobá iniciativa společnosti Huawei v oblasti začleňování na poli digitálních technologií, jejímž cílem je podporovat začlenění a udržitelnost v digitálním světě.

Další informace najdete na webových stránkách iniciativy Huawei TECH4ALL na adrese https://www.huawei.com/en/tech4all 

Sledujte nás na síti X:

https://twitter.com/HUAWEI_TECH4ALL 

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2496058/1.jpg 

KONTAKT: Gary Marcus Maidment, gary.marcus.maidment@huawei.com

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společnost Huawei a její partneři úspěšně otestovali nové řešení pro detekci požárů v přírodě v Řecku  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.