Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Výsledky léčby elektroakupunkturou v Janských Lázních

PR článek, aktualizováno 9. září 2024, 15:19

Praha 9. září 2024 (PROTEXT) - V Janských Lázních využívají k léčbě ochrnutých pacientů inovativní metodu elektroakupunktury AC-TIVE ENF (elektroakupunkturní nervosvalová facilitace), jejímž autorem je MUDr. Peter Olšák. Léčba, která se opírá o spojení tradiční akupunktury a moderní fyzikální léčby, i její dosavadní výsledky byly představeny na tiskové konferenci, která se v Janských Lázních uskutečnila v pondělí 9. září 2024. Akce se zúčastnili i někteří z pacientů, kteří léčbu u MUDr. Petera Olšáka podstupují.

Metoda elektroakupunktury AC-TIVE ENF: Inovativní přístup v rehabilitaci

Metoda elektroakupunktury AC-TIVE ENF je průlomovou léčebnou metodou, jejíž vývoj započal v roce 2016 na Univerzitě Palackého v Olomouci. Autorem tohoto inovativního programu, který kombinuje tradiční lékařskou akupunkturu se znalostmi fyzikální medicíny, je rehabilitační lékař Peter Olšák. Ten má za sebou úspěšnou léčbu více než 700 pacientů, a dokonce vedl tým vědců z Univerzity Palackého, kteří zvítězili v prestižní soutěži Transfera Technology Day 2023 díky vývoji nových jehel pro aplikace elektroakupunktury. Od roku 2018 jsou v metodě AC-TIVE ENF pravidelně školeni další lékaři pod záštitou České lékařské akupunkturistické společnosti ČLS JEP. Metoda se opírá o spojení tradiční akupunktury a moderní fyzikální léčby a jejím hlavním cílem je zlepšení kvality života pacientů s poraněním míchy, mozku a periferních nervů.

V posledním tři čtvrtě roce metoda prokazuje účinnost také u zatím 22 pacientů s kompletním poraněním míchy (AIS A). Jedná se o pacienty, u kterých došlo nejen k poruše pohybu, ale taktéž vnímání pod místem poranění míchy. Po aplikaci zmiňované metodu je u nich možné vidět nejen funkční, ale také neurologické změny, přičemž někteří jsou již několik let od poranění.

Metoda AC-TIVE ENF vykazuje pozitivní klinické účinky u pacientů s kompletním poraněním míchy (AIS A) na stabilitu sedu, motoriku a citlivost dolního trupu a oblasti pánve. U některých pacientů také na motoriku v oblasti stehen, citlivost a ovládání vyměšovacích funkcí. V léčbě máme také pacienty, kteří nemají kompletní poranění míchy, ale u nichž už několik let nedocházelo ke zlepšení pohybu. Po nasazení léčby elektroakupunkturou se daří i u těchto pacientů dosahovat podobné, a někdy i výraznější zlepšení jako u pacientů s kompletním míšním poraněním. Téměř všichni pozorují zlepšení v běžném životě, ať už při řízení automobilu, sedu na vozíku a při dalších běžných denních činnostech. U více než poloviny došlo ke změně v ovládání vyměšovacích funkcí, které považují za nejdůležitější změnu v kvalitě života. Prognózu dalšího možného zlepšení však v současné době ještě nelze přesně určit. Nadále proto probíhá klinické sledování pacientů, dochází k supervizi nezávislými odborníky.

Směrem k pacientům je tedy třeba zdůraznit několik zásadních skutečností:

  • Cílem metody ani cílem není lidem s poraněním míchy dávat jakékoliv falešné naděje a slibovat zázraky, ale usnadnit a zkvalitnit jejich život v rámci běžných denních aktivit. To se zatím u většiny léčených pacientů daří a nedochází u nich ke ztrátě nově vzniklých pohybů. Tyto pohyby pacienti plně ovládají vlastní vůlí, bez jakékoliv stimulace či jiné mechanické podpory.
  • Na možný rozsah účinnosti metody AC-TIVE ENF má také vliv aktuální fyzický stav i kondice před úrazem, délka doby od poranění apod.
  • Podstoupením procedur souvisejících s uvedenou metodou pro pacienty léčba nekončí, je potřeba pokračovat v započatém či doporučeném rehabilitačním spinálním programu. Naopak ten je základním a nezbytným prostředkem pro zlepšení funkčního stavu u pacientů po poranění míchy. Stejně tak kompenzační pomůcky pro pacienty zůstanou v řadě případů nezbytnou součástí života.
  • Snahou též je, aby se do budoucna metoda AC-TIVE ENF po dalším ověření klinických výsledků stala součástí zavedeného spinálního programu, avšak lze předpokládat, že v určitém čase bude mít její aplikace své kapacitní limity. MUDr. Olšák intenzivně pracuje na školení metody pro další lékaře, aby jí bylo možné postupně zpřístupnit co největšímu počtu zájemců.

 

Zdroj: Státní léčebné lázně Janské Lázně

 

 

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výsledky léčby elektroakupunkturou v Janských Lázních  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.