Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Neziskovky volají po zálohování nápojových PET lahví a plechovek

PR článek, aktualizováno 24. září 2024, 11:59

Praha 24. září 2024 (PROTEXT) - České neziskové organizace zaměřené na ochranu životního prostředí (Asociace ekologických organizací, Greenpeace, INCIEN - Institut Cirkulární Ekonomiky, Zelený kruh, Hnutí DUHA, Arnika) společně ve svém apelu na vládu vyjádřily jednoznačnou podporu zavedení zálohového systému na PET lahve a plechovky. Zároveň se přes iniciativu Zálohujme.cz k podpoře zálohování připojila další desítka environmentálních neziskových organizací.

Návrh novely zákona o obalech, který začátkem srpna prošel legislativní radou vlády, bude v nadcházejících týdnech projednávat vláda. Zástupci neziskových organizací proto společně sepsali otevřený dopis adresovaný vládním představitelům, ve kterém vyzývají k přijetí tohoto opatření pro ochranu životního prostředí a nastartování cirkulární ekonomiky.

Neziskové organizace v otevřeném dopise zdůrazňují, že zálohování nápojových obalů povede k efektivnějšímu využití materiálů a výraznému snížení litteringu (volně odhozeného odpadu). Dalším argumentem pro zavedení zálohování jsou podle nich finanční přínosy pro stát i obce. Organizace také poukazují i na nutnost splnění evropské legislativy, která do roku 2029 vyžaduje dosažení 90% míry zpětného odběru PET lahví a plechovek.

K uvedené výzvě se připojilo například Hnutí DUHA, které je členem mezinárodní federace ekologických organizací Friends of the Earth. "Dosavadní přes 20 let budovaný systém třídění odpadů přes kontejnery je velmi neefektivní. Zálohování je ekonomická motivace, která ve všech zemích, kde zálohování zavedli, vedla k rychlému zvýšení množství vytříděných zálohovaných obalů, jejich recyklaci a menšímu výskytu zálohovaných nápojových obalů v přírodě," vysvětlil Ivo Kropáček, odpadový expert z Hnutí DUHA.

Zálohované PET lahve chtějí velké i malé organizace

Menší regionální neziskové organizace, které se aktivně zasazují o udržitelnost a čistotu české přírody, se souběžně připojily k obdobné výzvě iniciativy Zálohujme.cz. "Pravidelně 2x ročně se účastníme akce 'Ukliďme Česko' a odvážíme z přírody minimálně 20 pytlů naplněných odpadem. Pokud zálohování pomůže snížit množství pohozeného odpadu třeba jen o třetinu, bude to velký úspěch," řekla Lenka Skoupá, předsedkyně Střediska ekologické výchovy Toulcův dvůr.

Některé ze spolků varují například před nebezpečím, které plasty představují pro volně žijící zvířata. "Jako provozovatelé záchranné stanice pro zraněné živočichy, ale i jako ochránci přírody, se každou chvíli setkáváme s tím, jak plastový odpad zabíjí a týrá divoká zvířata. Zálohování je naše morální nutnost nejen ke zdrojům naší celé planety, ale i vůči divokým zvířatům celého světa," uvedl předseda a hlavní koordinátor ochranářské Skupiny JARO David Číp.

V otázce zálohování PET lahví a plechovek panuje názorová shoda ekologických organizací, výrobců nápojů, odborníků na cirkulární ekonomiku, Ministerstva životního prostředí i široké veřejnosti. Na druhé straně však návrh zákona čelí hlasitému odporu odpadářských společností, které se obávají, že by zálohování mohlo ohrozit jejich byznys. Ekologické organizace proto nyní apelují na vládu, aby umožnila využít všechny ekologické a ekonomické benefity zálohování a podpořila schválení zákona.

Kompletní znění otevřeného dopisu naleznete na webu https://incien.org/dopis-vlade-cr-proc-podporujeme-prijeti-zakona-o-zalohovani-pet-lahvi-a-plechovek/ 

 

Organizace, které podepsaly otevřený dopis vládě:

Greenpeace

INCIEN - Institut Cirkulární Ekonomiky

Asociace ekologických organizací Zelený kruh

Hnutí DUHA

Arnika - program Toxické látky a odpad

 

Organizace, které podpořily zálohování skrz iniciativu Zálohujme.cz:

Občanský spolek táborníků APOLENA

Přátelé přírody z.s.

Sdružení SRAZ - Společně za radostí a zdravím, z. s.

TEREZA, vzdělávací centrum, z. ú.

Toulcův dvůr, z.s.,

ZO ČSOP JARO Jaroměř

ZO ČSOP Ekocentrum Koniklec

Mladí chovatelé zvířat, z.s.

Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání Brno

 

 

Zdroj: AMI Communications

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neziskovky volají po zálohování nápojových PET lahví a plechovek  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.