Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

I na podzim je u nás krásně, říká František Kinský

PR článek, aktualizováno 24. září 2024, 14:18

Kostelec nad Orlicí (Rychnovsko) 24. září 2024 (PROTEXT) - Anglický park při Novém zámku v Kostelci nad Orlicí se pomalu zbarvuje to teplých podzimních tónů. Letošní zámecká sezóna se chýlí ke svému závěru, ale ve vybraných termínech tu návštěvníky čekají další zajímavé programy. Stálá zámecká expozice a Galerie Kinský s výstavou Usmívání Pavla Matušky bude v říjnu otevřena pouze o víkendech. V sobotu 19. října bude zámkem provádět historik Matěj Bekera. V Zrcadlovém sále s ansámblem Barocco sempre giovane 2. října vystoupí vynikající klarinetista Irvin Venyš, 17. listopadu se v čele tohoto tělesa představí Jan Mráček, koncertní mistr a sólista České filharmonie.

“I na podzim je u nás krásně,” říká majitel Nového zámku František Kinský. Svůj zámek před třinácti lety po rozsáhlé rekonstrukci otevíral veřejnosti s vizí vytvořit z areálu kulturní centrum regionu. Dnes sem za kulturou a nejrůznějšími programy přijíždějí lidé z celé republiky.

Od 1. října bude stálá expozice s názvem Život v biedermeieru otevřena pouze o víkendech. V neděli 13. října expozicí provádí majitel zámku František Kinský. I tentokrát jsou prohlídky v jeho společnosti beznadějně vyprodané. Velmi poutavé jsou ale také prohlídky s názvem Perla rodiny Kinských s výkladem historika Matěje Bekery. Ty proběhnou v sobotu 19. října v 10:00, ve 13:00 a v 15:00 hodin. "Prohlídek s výkladem erudovaného odborníka Matěje Bekery se vždy osobně a velmi rád účastním. I já sám si tak rozšiřuji vědomosti o architektuře vily, která je již v páté generaci naším domovem i o době, ve které tato mimořádná stavba vznikala. Občas se do výkladu zapojím," upřesňuje František Kinský.

Výstava Usmívání v Galerii Kinský bude ukončena veřejnou dernisáží za účasti autora Pavla Matušky v pátek 25. října v 17:00 hodin. Do té doby se tu u jeho noblesního humoru můžete bavit o sobotách a nedělích od 10:00 do 17:00 hodin. Ve třinácti komnatách vás čekají takové obrazy jako je Mona Lisa, Dáma s hranostajem, Dívka s perlou a dalších 153 humorných kreseb a řezeb. Výstava v Galerii Kinský v 1. patře zámku u příležitosti autorových 80. narozenin běží již od 5. července. Jen za tu dobu humorista získal dvě zahraniční ocenění: čestné uznání na 40. ročníku mezinárodního festivalu satiry a humoru Marul de Aur v rumunském městě Bistria a 20. září speciální cenu na mezinárodní soutěži v chorvatském Solinu, které se účastnilo 1000 autorů ze 62 zemí.

Agentura KINSKÝ Art Media Františka Kinského do Zrcadlového sálu Nového zámku přivádí špičkové interprety z oblasti klasické hudby, osobnosti, které v zeměpisných šířkách Orlickoústecka běžně nekoncertují. Komorní soubor Barocco sempre giovane lze považovat za rezidenční těleso kosteleckého zámku. V čele jeho vynikajících členů se ve středu 2. října představí vynikající klarinetista Irvin Venyš, sólista, komorní hráč, pedagog na HAMU v Praze a ředitel Nadace Bohuslava Martinů. Koncert se koná u příležitosti dvojitého výročí dosud nejvýznamnějšího kosteleckého rodáka, hudebního skladatele Františka Ignáce Antonína Tůmy. Zazní jubilantova Partita d moll, Klarinetový koncert B dur op. 21 Františka Vincence Kramáře a Mozartův Kvintet A dur pro klarinet a smyčce K 581. Koncert slovem provede František Kinský a připomene historii, v níž byl český šlechtic, diplomat a nejvyšší kancléř Království českého František Ferdinand hrabě Kinský Tůmovým významným mecenášem.

U příležitosti 35. výročí sametové revoluce bude sólistou Jan Mráček, sólista a koncertní mistr České filharmonie a člen Lobkowicz tria. Od útlého dětství houslista patří mezi nejvýraznější talenty své generace. Je vítězem mnoha domácích i zahraničních soutěží, mezi nejvýznamnější patří vítězství v Mezinárodní soutěži Pražské jaro (2010) a první cena na Mezinárodní soutěži Fritze Kreislera (2014). Coby sólista koncertuje s nejlepšími světovými orchestry. S ansámblem Barocco sempre giovane v den významného státního svátku zahraje Koncert pro housle a orchestr d moll Felixe Mendelssohna-Bartoldyho, Dvořákův Mazurek e-moll op. 49, v aranži Jiřího Kabáta Humoresku op. 101 č. 7 a Slovanský tanec op. 72 č. 2. Koncert vyvrcholí provedením virtuózních a efektních Cikánských melodií op. 20 Pabla de Sarasateho. Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva připomene majitel zámku František Kinský. „Na oba mimořádné koncerty se velmi těším. Mám radost z toho, že se nám daří přivádět do těchto končit mladou generaci těch nejlepších interpretů klasické hudby, jako je právě houslista Jan Mráček, klarinetista Irvin Venyš či klavírista Matyáš Novák,“ dodal František Kinský.

Vstupenky na speciální prohlídky s výkladem Matěje Bekery a koncerty v Zrcadlovém sále zakoupíte v síti Ticketportal. Na běžné prohlídky zámecké expozice a Galerie Kinský na pokladně Nového zámku.

www.kinskyartmedia.cz

www.zamekkostelecno.cz

 

Zdroj: KINSKÝ Art Media

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I na podzim je u nás krásně, říká František Kinský  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.