Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kaspersky: trojan Necro na Google Play napadl až 11 milionů obětí

PR článek, aktualizováno 27. září 2024, 8:55

Praha 27. září 2024 (PROTEXT) - Koncem srpna 2024 identifikovali odborníci společnosti Kaspersky novou verzi trojského koně Necro, který pronikl do několika populárních aplikací v Google Play a upravil aplikace na neoficiálních platformách, včetně Spotify, WhatsApp a Minecraft. Necro je downloader, který na základě příkazů tvůrců tohoto trojského koně stahuje, a následně spouští další škodlivé komponenty na infikovaných zařízeních. Kyberbezpečnostní řešení společnosti Kaspersky zaznamenala[1] v rámci této škodlivé kampaně útoky Trojanem Necro zaměřené zejména na uživatele v Rusku, Brazílii, Vietnamu, Ekvádoru a Mexiku. Ojedinělé případy byly zaznamenány i v České republice, konkrétně se jedná o 19 incidentů.

Možnosti trojského koně Necro

Varianta hrozby Necro, kterou objevili odborníci společnosti Kaspersky, dokáže do infikovaných smartphonů stahovat moduly, které zobrazují reklamy v neviditelných oknech a umožňují na ně kliknout, stahovat spustitelné soubory, instalovat aplikace třetích stran a otevírat libovolné odkazy v neviditelných oknech WebView a tím spouštět kód JavaScriptu. Na základě svých technických parametrů je trojský kůň pravděpodobně také schopen přihlásit uživatele k placeným službám. Stažené moduly navíc útočníkům umožňují přesměrovat internetový provoz přes zařízení oběti. To umožňuje kyberzločincům navštěvovat zakázané servery pomocí zařízení oběti a potenciálně jej využívat jako součást proxy botnetu.

Infikované aplikace na neoficiálních platformách

Odborníci společnosti objevili Necro poprvé v upravené verzi aplikace Spotify Plus. Tvůrci aplikace tvrdili, že je pro zařízení bezpečná a nabízí další funkce, které se v oficiální aplikaci ke streamování hudby nenacházejí. Následně odborníci našli také upravenou verzi aplikace WhatsApp obsahující downloader Necro a poté infikované verze populárních her, včetně Minecraftu, Stumble Guys a Car Parking Multiplayer. Necro byl do těchto aplikací integrován přes neověřený reklamní modul.

Infikované aplikace v Google Play

Kromě platforem třetích stran se Necro rozšířil i do Google Play. Škodlivý downloader byl nalezen v aplikaci Wuta Camera a Max Browser. Podle statistik Google Play přesáhl počet stažení těchto aplikací dohromady 11 milionů. Na této platformě byl Necro distribuován také prostřednictvím neověřeného reklamního modulu. Na základě hlášení Kaspersky Lab společnosti Google byl škodlivý kód z aplikace Wuta Camera odstraněn a aplikace Max Browser byla z obchodu stažena. Uživatelé však stále riskují, že se s Necro setkají na neoficiálních platformách.

"Uživatelé často stahují neoficiální, upravené aplikace, aby obešli omezení v oficiálních aplikacích nebo získali přístup k dalším bezplatným funkcím. Kyberzločinci tohoto chování využívají a šíří prostřednictvím těchto aplikací malware, protože na platformách třetích stran neexistuje žádná regulace," komentuje Dmitrij Kalinin, odborník na kybernetickou bezpečnost společnosti Kaspersky. "Za zmínku stojí také to, že verze Necro vložená do těchto aplikací používala techniky steganografie a skrývala svůj payload v obrázcích, aby zůstala neodhalena - což je u mobilního malwaru velmi ojedinělá metoda."

Bezpečnostní řešení společnosti Kaspersky chrání před hrozbou Necro a detekují downloader jako Trojan-Downloader.AndroidOS.Necro.f a Trojan-Downloader.AndroidOS.Necro.h, přičemž škodlivé komponenty jsou identifikovány jako Trojan.AndroidOS.Necro.

Další informace o trojanu Necro naleznete na webu Securelist.com.

K ochraně před touto a dalšími kybernetickými hrozbami pro systém Android Kaspersky doporučuje:

  • aplikace stahujte pouze z oficiálních zdrojů
  • pravidelně aktualizujte svůj operační systém a nainstalované aplikace
  • používejte spolehlivé bezpečnostní řešení od důvěryhodného výrobce, jehož produkty jsou ověřeny nezávislými testovacími laboratořemi, například Kaspersky Premium.

[1] Údaje vycházejí z anonymizovaných statistik produktů Kaspersky za období 26. srpna - 15. září 2024.

 

Zdroj: Kaspersky

 

 

 

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kaspersky: trojan Necro na Google Play napadl až 11 milionů obětí  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.