Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pátek 25. října 2024  |  Svátek má Beáta
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Známý český terapeut pro autisty působí v Českých Budějovicích

PR článek, aktualizováno 7. října 2024, 8:40

České Budějovice 7. října 2024 (PROTEXT) - V Českých Budějovicích funguje více než dva roky týdenní stacionář pro dospělé autisty. Historicky první pobytovou službu, v níž je využívána metoda Podpory pozitivního chování (PBS), otevřelo budějovické Autis Centrum, o.p.s. na základě poptávky pečujících rodičů. Ve stacionáři bydlí osm dospělých autistů s těžším funkčním postižením. Metodu PBS zde aplikují pod vedením uznávaného českého psychologa a psychoterapeuta Mgr. Přemysla Mikoláše.

„Základem metody Podpory pozitivního chování (PBS), kterou ve stacionáři využíváme, je respektující přístup k projevům chování klientů. Díky metodě PBS dokážeme snížit úzkost klienta a minimalizovat chování náročné na péči včetně agresivních projevů,“ uvádí Mgr. Milena Urbanová, ředitelka českobudějovického Autis Centra. Dodává, že veřejnost má často zkreslené představy o fungování autistů, jejich komunikaci a rituálech. „Každý rok se nám do stacionáře na výběrová řízení pečovatelů přihlásí bezmála stovka uchazečů. Hlásí se nám lidé nejen z oboru sociálních a zdravotních služeb, ale i z jiné naprosto odlišné sféry, což je skvělé. Vzdělání pro práci v týdenním stacionáři si tito lidé u nás mohou doplnit,“ vysvětluje ředitelka Urbanová.

Osm dospělých klientů bydlí v týdenním stacionáři v jednolůžkových pokojích od pondělí do pátku. Asistuje jim jedenáct pečovatelů, kteří se střídají v třísměnném provozu. Stacionář je rozdělen na dvě domácnosti. Má speciálně odhlučněné stěny a strop a klienti zde mohou pro rehabilitaci využít speciální multisenzorické místnosti. Adaptace klientů na pobyt ve stacionáři nebyla jednoduchá a trvala řadu měsíců. “Obavy některých rodičů i klientů samotných z pobytových sociálních služeb pramenily ze špatných zkušeností v minulosti. Právě proto je pro nastavení dobré péče nezbytná práce s rodinou a personálem současně. Vzájemná důvěra je prevencí špatného zacházení v pobytových službách,“ zdůrazňuje uznávaný psycholog a psychoterapeut Mgr. Přemysl Mikoláš. ”V praxi se setkávám i s případy, kdy riziko špatného zacházení není včas rozpoznáno. Bohužel v organizacích nebývá zavedena trauma informovaná praxe, což v případě takto zranitelných klientů může mít nedozírné následky a zvýšení nákladů na následnou péči," dodává Mikoláš.

Náklady na provoz pobytové služby byly plánovány na zhruba deset milionů korun ročně. Díky metodě PBS se podařily výrazně snížit. Přesto je financování takto specifické služby nedostatečné, chybí zejména větší zapojení obcí. Stacionář v Autis Centru je závislý na dotační podpoře, financích od soukromých dárců a částečné úhradě klientů.

V rámci 16. Týdne sociálních služeb, který vyhlašuje Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR a Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR ve dnech 07. -13. 10. 2024, představí Autis Centrum, o. p. s. fungování této unikátní pobytové služby veřejnosti a novinářům. Ve čtvrtek 10. 10. 2024 od 10:00 pořádá Autis Centrum, o. p. s. tiskovou konferenci na téma Využití metody Podpory pozitivního chování (PBS) v pobytových sociálních službách. Akce se koná pod záštitou primátorky statutárního města České Budějovice doc. Dr. Ing. Dagmar Škodové Parmové v sídle Autis Centrum, o.p.s. v Českých Budějovicích, Plzeňská 2219/44. Účastníci mohou nahlédnout do prostor stacionáře. Hosty konference budou mimo jiné Mgr. Přemysl Mikoláš, český psycholog a psychoterapeut využívající metodu PBS, Mgr. Zuzana Hořejšová, psycholog a KBT terapeut, Mgr. Milena Urbanová, právnička a ředitelka Autis Centrum, o. p. s. Pozvání přijala i matka klienta s extrémně náročným chováním na péči, u něhož došlo díky metodě PBS k výraznému zlepšení v kvalitě života. Tisková konference se zaměří na témata jako je podpora neformálních a formálních pečovatelů, práce týmu zapojeného do PBS nebo prevence špatného zacházení a restriktivní opatření u klientů s autismem.

Potvrzení účasti a bližší informace k tiskové konferenci email: urbanova@autiscentrum.cz, tel.: 777 328 211.

 

Více informací na:

www.autiscentrum.cz

www.facebook.com/autiscentrum

Týdenní stacionář můžete podpořit zasláním daru na transparentní sbírkový účet č. 223830888/0600 vedeného u MONETA Money Bank.

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Známý český terapeut pro autisty působí v Českých Budějovicích  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.