Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Síťové potíže sužují každý měsíc téměř polovinu průmyslových firem

PR článek, aktualizováno 11. října 2024, 13:04

Praha 11. října 2024 (PROTEXT) - Každý třetí průmyslový podnik se pravidelně potýká s problémy se sítí, přičemž celých 45 % podniků je musí řešit několikrát měsíčně, zatímco pouze 12 % respondentů uvedlo, že k tomu dochází nanejvýš jednou ročně. Na tato znepokojivá zjištění upozorňuje zpráva společnosti Kaspersky, která zkoumala problémy bezpečnosti sítí a informací, jimž čelí podniky s geograficky rozptýlenými pracovišti.

Průmyslové podniky mívají často geograficky rozptýlenou infrastrukturu – jejich továrny, pobočky a další kritická zařízení se nacházejí na různých místech. To může působit řadu potíží, jako jsou logistické problémy, komunikační bariéry nebo složitější koordinace operací, udržování jednotných standardů kvality a zajišťování souladu s místními předpisy.

Kromě těchto potíží se průmyslové podniky s více pobočkami obvykle potýkají i s problémy s IT infrastrukturou a bezpečností informací. Podle zprávy společnosti Kaspersky s názvem Managing geographically distributed businesses: challenges and solutions (Řízení geograficky rozptýlených podniků: problémy a řešení) považuje 49 % výrobních podniků za nejnáročnější úkol efektivní odhalování a řešení kybernetických bezpečnostních incidentů. Obtížné je také monitorování implementace bezpečnostních opatření (46 %) a vytváření konzistentní bezpečnostní politiky (42 %)[1].

Pravidelné problémy se sítí, jako jsou poruchy nebo výpadky sítě, špatné fungování služeb a aplikací nebo nedostatečná kapacita připojení, přiznává téměř 30 % respondentů. Z nich se s těmito problémy potýká 38 % jednou až třikrát měsíčně, 28 % každých pár měsíců a 7 % dokonce každý týden.

Pokud jde o dobu potřebnou k obnovení funkčnosti sítě po poruše nebo výpadku, většina respondentů (74 %) uvedla, že to zvládají za 1 až 5 hodin, 15 % to trvá maximálně 1 hodinu, ale 10 % s tím stráví dokonce až celý pracovní den. Takové výpadky pak vedou ke značným finančním ztrátám i poškození pověsti podniku. Mohou stát řádově tisíce dolarů za minutu, přičemž tato částka může při déle trvajícím výpadku ještě narůstat. Proto je důležité, aby se podniky snažily možným výpadkům sítě předcházet a v případě jejich vzniku byly schopny je rychle odstranit.

„Problémy se sítí v průmyslových podnicích vedou často ke zpoždění prací, poklesu úrovně výroby, finančním ztrátám a ohrožení dobré pověsti. Při výpadku sítě dochází k přerušení komunikace a provozních procesů, zaměstnanci ztrácejí přístup k důležitým informacím, a to vše vede k poklesu produktivity, a dokonce k narušení důvěry zákazníků. Proto by podniky měly svoje důležité systémy dobře chránit, aby zajistily kontinuitu provozu. Pochopením potenciálních příčin síťových problémů a včasným zavedením strategických opatření mohou podniky s těmito problémy bojovat a zabezpečit všechny procesy,“ říká Maxim Kaminsky, business development manager pro technologii SASE (Secure Access Service Edge) ve společnosti Kaspersky.

K minimalizaci možnosti vzniku síťových problémů a vytvoření spolehlivé komplexní ochrany všech aktiv a procesů v průmyslových podnicích společnost Kaspersky doporučuje:

  • Používejte platformy typu OT XDR, jako je například Kaspersky Industrial CyberSecurity (KICS), která nabízí centralizovanou správu aktiv a rizik, bezpečnostní audit, kontrolu plnění bezpečnostních standardů a bezkonkurenční škálovatelnost pro zajištění spolehlivé ochrany průmyslových sítí a automatizačních systémů. Díky nedávné aktualizaci nyní podporuje až 100 monitorovacích bodů a přináší neomezené možnosti pro budování nové softwarově definované sítě mezi podnikovými pobočkami.
  • Pokud váš podnik požaduje samostatné řešení pro správu podnikové sítě z jediné konzole, využijte specializované řešení, jako je například Kaspersky SD-WAN. Tento produkt integruje oddělené komunikační kanály a síťové funkce napříč podnikovými pobočkami a zlepšuje funkčnost aplikací. To usnadňuje budování spolehlivých sítí a udržování provozu geograficky rozdělených podniků.
  • Potřebujete-li pokročilou ochranu, lze obě řešení kombinovat. Integrace Kaspersky SD-WAN a Kaspersky Industrial CyberSecurity for Networks umožňuje podnikům přenášet kopii provozu průmyslové sítě, aby mohly vytvořit centralizovaný systém monitorování a ochrany. Součinnost obou produktů umožňuje škálovat distribuované infrastruktury, poskytovat vysoce kvalitní síťové služby a upřednostňovat provoz centralizovaných systémů pro řízení a monitorování výrobních procesů a zařízení (ICS/SCADA).

Chcete-li si přečíst celou zprávu Managing geographically distributed businesses: challenges and solutions, navštivte tyto webové stránky.

 

[1] Průzkum poskytuje hlubší vhled do problémů v oblasti bezpečnosti sítí a informací, kterým čelí geograficky rozptýlené podniky, a poukazuje na řešení, která organizace používají k překonání těchto obtíží. Společnost Kaspersky se v rámci tohoto průzkumu dotazovala 1 000 respondentů z 20 zemí (Brazílie, Chile, Kolumbie, Mexiko, USA, Francie, Německo, Velká Británie, Španělsko, Saúdská Arábie, Jižní Afrika, Turecko, Spojené arabské emiráty, Rusko, Singapur, Čína, Japonsko, Indie, Indonésie, Malajsie).

 

Zdroj: Kaspersky

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Síťové potíže sužují každý měsíc téměř polovinu průmyslových firem  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.