Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

TOMRA: zavedení zálohového systému v návrhu novely zákona o obalech potvrzuje jeho důležitost

PR článek, aktualizováno 15. října 2024, 9:04

Praha 15. října 2024 (PROTEXT) - Zálohový systém představuje důležitý krok pro snížení množství pohozeného odpadu v přírodě a pro výrazné zvýšení sběru a recyklace. Tento systém může při správném nastavení nabídnout současně pohodlí běžným zákazníkům i efektivitu pro výrobce, prodejce a distributory. Společnost TOMRA vítá zavedení zálohového systému pro PET lahve a hliníkové plechovky, se kterým počítá vládou České republiky schválený návrh novelizovaného zákona o obalech.

„Jsme rádi, že vláda České republiky považuje zavedení zálohového systému za prioritu a důležitý krok na cestě k lepší cirkularitě. Návrh fungování českého zálohového systému stojí na úspěšných a prověřených základech, které známe z řady evropských zemí. Jedním z nich je možnost vracet zálohované obaly v široké síti sběrných míst, která bude reflektovat zažité lokální nákupní zvyklosti, čímž zajistí vysokou úroveň pohodlí pro běžné spotřebitele. Podobně zásadní roli hraje i vznik centrálního neziskového operátora, který bude systém efektivně spravovat jménem všech zainteresovaných subjektů ze strany výrobců, distributorů či obchodníků,“ říká Anna Sapota, vicepresidentka Public Affairs pro východní a severní Evropu společnosti TOMRA.

Jak dodává, stejný přístup byl zvolen i na Slovensku, kde Správca zálohové systému úspěšně spravuje zálohový systém již od roku 2022 a k dnešnímu dni se podílel na dosažení vrácených obalů v celkovém množství více jak 2,4 miliardy kusů.

Zkušenosti společnosti TOMRA z evropských zemí, kde zálohové systémy již úspěšně fungují a dosahují v průměru 90% míry sběru zálohovaných typů obalů, ukazují, že pro úspěch zálohování je velice důležité správné nastavení systému už v jeho počátku. Úspěšné zálohové systémy stojí na efektivitě sběru, praktičnosti pro zákazníky, odpovědnosti výrobce a důvěryhodnosti systému. Pokud se při tvorbě systému berou tyto pilíře v potaz, může být zálohový systém efektivní součástí fungujícího odpadového hospodářství a tím podporovat cíle oběhového hospodářství.

„Ve společnosti TOMRA k nakládání s odpady přistupujeme holisticky, zálohový systém nestačí sám o sobě, je však jednou z důležitých součástí systémů v širší perspektivě. Spolu se separátním sběrem odpadu, který je v Česku na dobré úrovni, a jeho tříděním v rámci dobře nastaveného schématu rozšířené odpovědnosti výrobce, je zálohový systém dalším dílkem do pomyslné skládačky dobře fungujícího odpadového hospodářství,“ dodává Anna Sapota.

 

TOMRA Collection

TOMRA Collection poskytuje zálohomaty pro Clean Loop Recycling, čímž mění společenské návyky s cílem udržet cenné zdroje v nepřetržité smyčce opětovného použití. Řešení společnosti řeší sběr hliníkových, plastových a skleněných nápojové obalů, které se nadále znovu používají a recyklují zpět do nových lahví a plechovek. S přibližně 85 000 instalacemi na více než 60 trzích vysbírají zálohomaty TOMRA každý rok přes 46 miliard použitých lahví a plechovek. To snižuje závislost na původních surovinách a zajišťuje, že méně obalů končí v našich ulicích, oceánech a na skládkách. Zálohomaty, digitální řešení a služby společnosti TOMRA usnadňují recyklaci celému odvětví, maloobchodníkům a spotřebitelům, aby přispěli ke světu bez odpadu. Navštivte stránky k našim řešením na adrese tomra.com a sledujte nás na sociálních sítích LinkedIn, Twitter, Facebook a Instagram.

TOMRA Collection je divizí skupiny TOMRA. Dnes je TOMRA lídrem v oblasti zdrojové revoluce, čímž mění způsob, jakým jsou zdroje získávány, používány a znovu využívány. Mezi další obchodní divize společnosti patří TOMRA Food a TOMRA Recycling. Skupina zaměstnává 5000 lidí po celém světě a je veřejně uvedená na burze v Oslu.

Distribuci pro Českou republiku zajišťuje společnost Tomra s.r.o., která již od roku 1996 pomáhá českým obchodníkům s výběrem zařízení a řešení pro sběr zálohovaných obalů.

 

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TOMRA: zavedení zálohového systému v návrhu novely zákona o obalech potvrzuje jeho důležitost  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.