Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Třídit papír se vyplácí! Už to vědí i děti z mateřských škol

PR článek, aktualizováno před 4 hodinami

 

Praha 16. října 2024 (PROTEXT) - Zábava, výchova, odměna. 14. ročník soutěže Pražských služeb ve sběru papíru vyhrály děti z Mateřské školy Vejvanovského, které navíc obhájily loňské prvenství. Díky společnému celoročnímu úsilí získaly finanční příspěvek ve výši 18 tisíc korun. Za což vyrazila celá školka na výlet, a ještě zbylo na pomůcky, které usnadňují výuku názornou a zábavnou formou. Tuna vytříděného papíru ušetří skoro 2 tuny dřeva a přibližně 31 tisíc litrů vody. Osvěta v oblasti třídění je proto rozhodně na místě i mezi dětmi.

Kromě běžných činností se Pražské služby dlouhodobě věnují také výchově a vzdělávání. Ve spojení se soutěží je cílem této aktivity podpořit zájem dětí předškolního a školního věku o třídění odpadu, ochranu životního prostředí a environmentální výchovu. „Letos se konal v pořadí čtrnáctý ročník, do kterého se zapojilo víc než pět desítek subjektů. Motivace vyhrát je pokaždé ohromná. Nejde přitom jenom o peníze, ale také o touhu být nejlepší, sesbírat co největší množství papíru a tím udělat něco užitečného pro přírodu,“ vysvětluje tiskový mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický.

S tříděním se začíná co nejdřív

Vedení mládeže k odpovědnému nakládání s odpadem a třídění má skutečně pozitivní efekt. „Sběr starého papíru pořádáme u nás ve školce řadu let a po celou dobu úzce spolupracujeme s Pražskými službami. Je to jedna z mnoha aktivit, pomocí kterých vedeme děti k ochraně životního prostředí v rámci celoškolního projektu zaměřeného na environmentální vzdělávání. Finanční prostředky, které naše mateřská škola v soutěži získala, jsme použili na nákup didaktických pomůcek pro děti i na zaplacení výletu, na který každoročně vyrážíme,“ říká ředitelka Dita Balcarová.

Sešity, tašky, knihy... Recyklovaný papír má širokou škálu dalšího využití

Jedna tuna vytříděného papíru ušetří podle odborníků skoro 2 tuny dřeva a přibližně 31 000 litrů vody. Recyklační proces může proběhnout průměrně pětkrát až sedmkrát. Opakovaným zpracováváním se však délka celulózových vláken zkracuje a recyklát ztrácí na kvalitě. Z recyklovaného papíru se vyrábí třeba sešity, poznámkové bloky, krabice, tašky, knihy, noviny a časopisy, ubrousky, nebo izolace a podobně.

Do modrých popelnic a kontejnerů patří správně jen neznečištěný papír, noviny, letáky, časopisy, nařezané nebo natrhané kartonové krabice, plata od vajíček nebo ruličky od toaletního papíru a tak dále. Naopak sem nepatří například mokrý, mastný ani jinak znehodnocený papír, účtenky, použité kapesníčky, pleny ani žádné hygienické potřeby.

Pražské služby kladou důraz na vzdělávání široké veřejnosti prakticky od svého vzniku, ať už na nejrůznějších akcích, v rámci kampaní nebo na sociálních sítích. Osvětu firma zaměřuje především na ekologii a třídění, předcházení vzniku odpadu, svoz a jeho zpracování, recyklaci či úklid v hlavním městě. Kromě toho nabízí lidem možnost vidět na vlastní oči, jak fungují třídicí linky nebo Zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO) Malešice. „Prohlídky tu mají na starosti kolegové, kteří jsou skutečně odborníky v oboru. Každému proto rádi detailně vysvětlí všechno z našich postupů a procesů. Chodí hlavně školní skupiny, přijít mohou ale i dospělí. Rádi přivítáme každého, kdo projeví zájem,“ připomíná Komarnický.

Se začátkem nového školního roku odstartoval další ročník soutěže ve sběru papíru, která probíhá už od roku 2011. Bližší informace k podmínkám, registraci, objednání odvozu, platbám za dodané množství sběrového papíru a další detaily najdou zájemci na webových stránkách Pražských služeb. V průměru se tohoto klání účastní více než 50 základních škol, školek i jiných vzdělávacích institucí.

Kompletní výsledky soutěže Pražských služeb ve sběru papíru:

https://www.psas.cz/sber-papiru-vysledky?rok=2023

 

Zdroj: Pražské služby

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třídit papír se vyplácí! Už to vědí i děti z mateřských škol  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.