Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Austerlitz 2024: Rekonstrukce bitvy tří císařů ve Tvarožné

PR článek, aktualizováno před 2 hodinami

Tvarožná (Brněnsko) 23. října 2024 (PROTEXT) - 219. výročí bitvy u Slavkova (2. prosince 1805), bitvy tří císařů – Austerlitz 2024, proběhne ve dnech 29. listopadu – 1. prosince. Předpokládáme účast přibližně 1000 účastníků z 15 zemí světa, 60 koní, 15 děl. Celý program zahrnuje vzpomínkovou akci v Kučerově (27. listopadu), ohně na Žuráni (29. listopadu)v 17:00 hod), rekonstrukci bitvy u Slavkova na bojišti pod Santonem u Tvarožné (30. listopadu 14:00 hod) a pietní akt na Mohyle míru u Prace (1. prosince 12:00 hod). Po celý víkend doprovodné akce ve Slavkově u Brna a dalších obcích. M.J. Křenovice a Zbýšov.

Akci připravují v rámci Projektu Austerlitz Středoevropská napoleonská společnost, obce Kučerov, Tvarožná a Prace a Austerlitz z.s. Akci finančně dlouhodobě podporuje Jihomoravský kraj. Partnerem akce je agentura CzechTourism a Ministerstvo pro místní rozvoj. Producentem akcí je AusterlitzPro s.r.o. Akci podporují i firmy Recovera využití zdrojů a.s. Cairo CZ a Explosia a..s.

U Slavkova Císař Francouzů Napoleon I. během několika hodin rozhodl tažení roku 1805, válku třetí protifrancouzské koalice. Poražený car Alexandr I. se svou armádou opustil střední Evropu; válka mezi Francií a Ruskem pokračovala až do roku 1807 bitvou u Friedlandu a podpisu tylžského míru. Rakouský císař František I. přistoupil na podmínky příměří podepsaného 6. prosince na zámku ve Slavkově a posléze i na podmínky tvrdého bratislavského míru z 26. prosince 1805. Tvrdost podmínek a Napoleonův rostoucí vliv v Německu vedly po třech letech k eskalaci napětí mezi Rakouskem a Francií, válce roku 1809, jež vyvrcholila opět na jižní Moravě, u Znojma. Napoleonská epopej pokračovala tažením do Ruska, válkou 6. koalice v letech 1813–1814, a vyvrcholila bitvou u Waterloo.

Každoročně, už od roku 1990, se na přelomu listopadu a prosince u příležitosti výročí bitvy u Slavkova sjíždí na jižní Moravu tisícovka „napoleonských vojáků“ z celé Evropy, aby během zimního víkendu připomněli střetnutí ve světě proslulé pod německým názvem města – Austerlitz – a také jako bitva tří císařů, francouzského císaře Napoleona, rakouského císaře Františka a ruského císaře Alexandra. Bitva, jejíž průběh přirovnává z francouzské strany profesor Tulard spíše než k partii šachu k partii pokeru, fascinuje i po dvou staletích nejen vojenské historiky, a je právem považována za Napoleonovo největší vítězství, protipól Waterloo. Jde o největší pravidelně pořádanou napoleonskou vzpomínkovou akci na světě.

Na akci je vstupné zdarma. Zájemci si mohou zakoupit VIP vstupenku na tribunu, kde je v ceně i catering v temperovaném stanu u tribuny, volný vjezd a parking.

Přeprodej VIP vstupenek - Ticketstream: https://www.ticketstream.cz/akce/austerlitz-2024-rekonstrukce-bitvy-u-slavkova-175604 

 

Kontakt:

Historie, vojsko, scénář bitvy: Jakub Samek +420 777320967 e-mail: info@austerlitz.org

Produkce, VIP servis, akreditace: Miroslav Jandora, +420 602500870 e-mail: info@austerlitz.org

Web: https://www.austerlitz.org/cz/austerlitz-2024-219-vyroci-bitvy-tri-cisaru/ 

Facebook: https://www.facebook.com/ProjektAusterlitz

Instagram: https://www.instagram.com/projekt.austerlitz/

YouTube: https://www.youtube.com/@projektausterlitz

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Austerlitz 2024: Rekonstrukce bitvy tří císařů ve Tvarožné  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.