Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Unikátní data o fungování domácích fotovoltaik v ČR poprvé k dispozici

PR článek, aktualizováno před 14 hodinami

Praha 24. října 2024 (PROTEXT) - Společnost SOLSOL, která je největším distributorem solárních technologií pro ČR, prostřednictvím svého dohledového centra ALFRED.energy analyzovala stav více než 9200 rezidenčních fotovoltaických elektráren v České republice. Výsledky odhalily množství závažných chyb v instalacích, které mohou majitelům způsobovat finanční ztráty a zkracovat životnost zařízení.

"Díky dohledovému centru ALFRED.energy vidíme stav víc než 9200 elektráren v reálném čase a můžeme sledovat stovky parametrů z baterií a střídačů," říká Michal Hrabí, provozní ředitel SOLSOL. "To nám umožnilo získat jedinečný přehled o skutečném stavu instalací v ČR a odhalit problémy, které by jinak zůstaly skryté."

Klíčová zjištění:

  • 25 % fotovoltaických elektráren od nejlepších a nejspolehlivějších montážních firem vykazuje nedostatky. Opravy by mohly zásadním způsobem zvýšit úspory majitelů a prodloužit životnost zařízení.
  • U některých instalačních firem vykazuje chyby v instalaci až 63 % elektráren.
  •  4 % elektráren mají špatně nastavenou asymetrii střídačů. Ty fungují symetricky, což vede ke ztrátě 5–15 % výroby. Pro majitele to při současných cenách znamená ztrátu přibližně 3200 Kč ročně.
  • Problém je i přehřívání střídačů. Některé z nich jsou vystaveny teplotám kolem 99 °C po dobu více než 8 hodin. To může zkrátit jejich životnost z 12 na 6 let, v extrémních případech až na 2 roky.
  • 9 % fotovoltaických elektráren nemá aktuální firmware, což omezuje jejich správnou funkci a v některých případech vede ke zbytečnému odběru elektřiny ze sítě.
  • 9 % elektráren má chybně nastavený country code. To může vést k nesprávné spolupráci s místní energetickou sítí.

“Řešení těchto problémů přitom většinou není nijak komplikované. Jedná se o chyby v nastavení, které lze vyřešit i vzdáleně - například pomocí dohledového centra ALFRED.energy. Problém je v tom, že bez takového centra se o chybách firma ani majitel nemají jak dozvědět včas,” komentuje další důvody potíží Hrabí ze společnosti SOLSOL.

Problémy v instalacích by měly montážní firmy řešit, ušetří práci i peníze

Aktuálně se ve finančních problémech nachází přes 40 % realizačních firem (dle Refsite). Některé z nich mohou z trhu zcela zmizet, což by mohlo ovlivnit desítky tisíc domácností, které by zůstaly bez podpory své instalační firmy.

"Přežijí jen ty firmy, které se dokážou přizpůsobit a inovovat svůj přístup," dodává Michal Hrabí. "Jednou z prvních příležitostí je využití dohledového centra ALFRED.energy, které může výrazně zlepšit kvalitu služeb, spokojenost zákazníků a ušetřit firmě prostředky za zbytečné výjezdy nebo poničené technologie."

Výhody dohledového centra ALFRED.energy:

  • Úspora nákladů: Většinu problémů může instalační firma vyřešit vzdáleně s nákladem do 500 Kč, oproti 2500–5000 Kč za výjezd technika.
  • Připravenost na budoucnost: Očekává se, že do dvou let budou muset všechny FVE disponovat chytrým řízením kvůli stabilitě přenosové sítě.
  • Konkurenční výhoda: Bez chytrého řízení je odhadovaná roční ztráta pro majitele FVE až 7000 Kč, což může být významný rozdíl v jejich rozhodování.

Fotovoltaickou elektrárnu by si měl pohlídat i sám majitel

Ne všechny problémy však způsobuje nepozornost instalačního technika. “Někdy může být na vině i majitel. Typický příklad je zmíněné přehřívání, které je často způsobeno zakrytím střídače a znemožněním cirkulace vzduchu, třeba nějakými krabicemi,” uvádí Hrabí.

Svou střešní fotovoltaiku si může pohlídat i majitel skrze chytré řízení a monitoring mobilní aplikace ALFRED.energy, která aktuálně funguje pro střídače značek Growatt i SolaX. “Dostupných řešení chytrého řízení je samozřejmě na trhu více. Díky Alfredovi ale můžete jednoduše sledovat zdraví celého systému a navíc čerpat i výhody z chytrého povelování elektrárny,” dodává Michal Hrabí.

O SOLSOL

Společnost SOLSOL je předním dodavatelem řešení pro fotovoltaické elektrárny v České republice. S důrazem na digitalizaci, inovace a kvalitu služeb pomáhá svým klientům maximalizovat efektivitu a zlepšovat trh s fotovoltaikou u nás i v Evropě.

 

 Zdroj: KALEIDOO PR & Marketing

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní data o fungování domácích fotovoltaik v ČR poprvé k dispozici  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.