Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Christopher Chandler, zakladatel společnosti Legatum, vyhrál spor o pomluvu a porota mu přiznala odškodné ve výši 8,000.001 USD

PR článek, aktualizováno před 6 hodinami

Washington (USA) 24. října 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Federální porota vynesla rozsudek ve prospěch Christophera Chandlera poté, co zjistila, že Donald Berlin a jeho společnost Investigative Consultants Inc. o něm v pomlouvačném spisu zveřejnili nepravdivá tvrzení. Přiznaná částka 8,000.001 USD je druhým nejvyšším odškodněním za pomluvu, který byl kdy ve Washingtonu vynesen.

Případ vznikl na základě spisu, který byl sepsán před více než 20 lety a který obsahoval nepravdivá a velmi poškozující tvrzení o panu Chandlerovi. Pan Chandler zahájil proti autorovi spisu, panu Berlinovi, řízení pro pomluvu u federálního soudu ve Washingtonu a v září 2023 soud vyhověl návrhu pana Chandlera na vydání rozsudku ve věci samé a rozhodl, že tvrzení jsou nepravdivá a pomlouvačná. Z toho vyplývá, že obvinění byla nepochybně nepodložená a zcela nepravdivá. "Berlin jednoduše vypracoval zprávu, jež byla naprostým výmyslem," napsal soud. Další podrobnosti o rozsudku najdete zde.

Rok po tomto přelomovém rozhodnutí si porota ve Washingtonu vyslechla důkazy o tom, že Berlin zveřejnil svůj falešný spis bez ohledu na to, jaká byla pravda. Porota se mimo jiné dozvěděla, že Berlin zprávu zfalšoval tak, že ji vystřihl a vložil z novinových článků o nesouvisejících společnostech, načež do ní vložil jméno pana Chandlera, aby záměrně vydával legální podnikání pana Chandlera za zločinné podnikání. Obhájce pana Chandlera učinil finální tečku za šestiletým bojem za pravdu a spravedlnost: "Nemůžeme udělat nic, aby tato obvinění nerezonovala na věčné časy. Ale v našem systému, v této demokracii, má každý z vás právo vynést rozsudek, který bude rovněž znít na věky."

Porota shledala, že společnost Berlin jednala při zveřejnění nepravdivých tvrzení se zlým úmyslem, a přiznala panu Chandlerovi odškodné ve výši 8,000.001 USD a náhradu škody. Verdikt poroty je jasným poselstvím, že lži mají své důsledky, zvláště pak když je člověk prodává za úplatu a pošpiní jimi těžce vydobytou pověst nevinného člověka. Tento verdikt podtrhuje přesvědčení, že zmíněné chování je v morální a spravedlivé společnosti jednoduše nepřijatelné.

Nejenže tento případ vedl k naprostému vítězství pana Chandlera a k jeho zproštění viny, ale rovněž vytvořil nové právo pro další oběti pomluv, včetně rozšíření jednoroční promlčecí lhůty v případech pomluv v D.C. na případy, kdy se pomluva objeví až po několika letech, a vytvoření precedentu, kdy oběti neopodstatněného poškození pověsti nebudou postaveny před soud, pokud je nepravdivost nevyvratitelná.

Po dlouhých šest let, než byl tento případ uzavřen, měl Berlin nespočet příležitostí se jednoduše omluvit a veřejně odvolat svá nepravdivá obvinění, což však neustále odmítal.

Předpokládá se, že udělený verdikt bude použit na financování filantropických programů, které zaštiťuje nadace Legatum Foundation, čímž se z něčeho destruktivního stane zdroj, který může pomáhat a podporovat ostatní.

KONTAKT: Russ Stanton (USA), russ@gfbunting.com; Aaron Curtiss (USA), aaron@gfbunting.com; Tom Mollo (Velká Británie a mezinárodní komunikace), tmollo@foxmorepartners.com

 

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Christopher Chandler, zakladatel společnosti Legatum, vyhrál spor o pomluvu a porota mu přiznala odškodné ve výši 8,000.001 USD  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.