Počasí dnes5 °C, zítra5 °C
Pondělí 6. ledna 2025  |  Svátek má Tři králové
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Obědy v restauracích opět zdražují. Připravte své peněženky na další nápor

PR článek, aktualizováno 29. prosince 2024, 11:29

Praha 29. prosince 2024 (PROTEXT) - Průměrná cena poledního meníčka rostla i v letošním roce. Meziroční srovnání 2023/2024 vykazuje změnu ve výši 5,6 Kč, což odpovídá (+3,6 %). Tak vyplývá z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve svém každoročním bilancování zohlednil svou databázi - téměř 6000 gastronomických provozoven napříč Českou republikou.

Kontext cenového vývoje:

- 2023/2024 růst o 5,6 Kč (+3,6%)

- 2022/2023 růst o 9,8 Kč (+6,7%)

- 2021/2022 růst o 12,2 Kč (+8,9%)

- 2020/2021 růst o 6,3 Kč (+5,0%)

- 2019/2020 růst o 6,3 Kč (+5,3%)

- 2018/2019 růst o 6,7 Kč (+5,9 %).

Ze sledovaných metrik vychází, že nejlevněji se naobědváte v Karlovarském kraji 138,8 Kč (meziroční změna + 4,6%). Druhý v pořadí je Plzeňský kraj se 148,7 Kč (meziroční změna + 3,6 %). Karlovarský kraj si dlouhodobě drží stabilní, neotřesitelnou pozici, kde se zákazník naobědvá v průměru jednoznačně nejlevněji, byť byl letošní růst cen v tomto kraji druhý nejvyšší.

Prvenství opět uhájila Praha (Praha 1 - Praha 10). Zde budou muset strávníci sáhnout do své kapsy nejhlouběji (161,3 Kč). Druhý nejdražší oběd lze absolvovat v Královehradeckém kraji (157,8 Kč). Na třetím místě v pořadí se umístil Olomoucký kraj (154,8 Kč).

Nejvyšší meziroční změna byla zaznamenána v Ústeckém kraji (+ 8,3 Kč), což odpovídá nárůstu 5,4 %. Tak jako v minulém a předminulém roce, i letos je překvapením Praha, kde je meziroční navýšení cen pod celorepublikovým průměrem a to o 3,3 %.

"V posledních letech prochází gastronomický segment mimořádně náročným obdobím. Celá společnost se potýká s bezprecedentními výzvami. Post-covidová éra, vleklý válečný konflikt na Ukrajině, napětí v Izraeli, obtížně dostupné úvěry a celková ekonomická stagnace ovlivňuje každodenní život nás všech. Je důležité se vyzbrojit trpělivostí a optimismem," uvedl za portál menicka.cz Jakub Lukáš.  

 

 

Kontakt:

Meníčka.cz, s.r.o.

e-mail: menicka@menicka.cz

www.menicka.cz

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obědy v restauracích opět zdražují. Připravte své peněženky na další nápor  |  Protext  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.